Vybíráme kávovar na espresso


Káva je skvělá, to ví moc dobře každý, kdo ji miluje. S její přípravou nám již dlouhá léta pomáhá kávovar.
 
Kávovým nápojem u nás Evropanů nejrozšířenějším je espresso. Do kávovaru dáme 7 gramů kvalitní mleté kávy. Horká voda (teplota 90 °C) se přes ni protlačí tlakem cca 9 barů. K získání silného voňavého „presíčka“ stačí kávovaru asi 30 vteřin. To pak pijeme samotné nebo ho použijeme jako základ pro výrobu dalších skvělých nápojů. Hodně oblíbené jsou cappucino nebo caffe late. Jde většinou vlastně o espresso doplněné mlékem či pěnou z mléka.
ledová káva s vafličkou
 
Než začneme kávovar vybírat, je potřeba ujasnit si několik základních věcí:
·        malé silné espresso nebo větší hrneček kávy trochu „slabší“?
·        pomáhat kávovaru (a užívat si to) nebo jen nechat všechnu práci na něm po zmáčknutí tlačítka?
·        jaké jsou finanční možnosti, kolik bude možné do kávovaru investovat
 
Základní tři druhy kávovarů
 
automatický
Tento je nejvíce „samostatný“. Zařídí po stisknutí startovacího knoflíku vše bez naší pomoci. Postará se o umletí kávy, její správné a dostatečné upěchování i spaření. Takový kávovar se využije hlavně v místech, kde se kávy vypije hodně a není možné zabývat se dlouze její přípravou. Například v kancelářích, firemních provozech, ale i ve velkých rodinách.
 šálek kávy a drink
pákový
To je kávovar, který kávu uvaří, ale s přípravou musíme pomoci. Před výrobou každého šálku musíme naplnit mletou kávou zásobník umístěný pod pákou. Na kvalitě a síle kávy z něj se tedy také podílíme. Je pro ty z nás, kteří si přípravu kávy užívají a mají na ni dostatek času.
 
kapslový
Jeho obsluha je jednoduchá, podobně jak je tomu u automatického. Musíme ale počítat s tím, že v něm můžeme vařit jen kávu z kapslí. Využijeme ho doma i v zaměstnání. Jeho pořizovací cena bývá příznivější než u předchozích typů, ovšem provoz je pak o něco dražší. Záleží to samozřejmě na ceně našich oblíbených kapslí.

Vybíráme kávovar na espresso
Ohodnoťte příspěvek